Categories
Finnish Ramblings

Samaan aikaan villissä lännessä

Jos ei Täydellinen persikka ollutkaan laatua, niin kaksi näkemääni westerniä, elikkäs länkkäriä, olivat. Elävissä kuvissa pyörii Klo 15:10 lähtö Yumaan sekä Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta, ampuma-aseen avustuksella ja surumielinen ilme kasvoillaan, lisäksi ulkona ammui lehmä.

Christian Balen tähdittämä Yuma on perinteisempää modernia westerniä, jossa miehet ovat rumia ja maisemat karuja, mutta kunniakäsitys voimissaan. Diggasin, sillä kokonaisuus oli eheä, ja viihdearvo korkealla. Psykopaattista emäroistoa yritetään kiikuttaa vankeja kuljettavaan junaan, mutta eihän se niin helppoa ole, koska rosmon kaverit heittelevät kapuloita rattaisiin, ja muutenkaan ei oikein jaksaisi. Rouhea, elämänmakuinen ja miehen työtä ruoppaava leffa uppoaa, jos sydämestä löytyy kaipuuta aikaan, jossa raadollisuus ja vanhan liiton kunniallisuus paukuttivat päitä yhteen.

Jesse James puolestaan tähdittää Brad Pittistä kertovaa henkilökuvausta. Melkein kolmeen tuntiin revähtävä pohdiskeleva lännenelokuva on melankolinen, seesteinen ja loppujen lopuksi pirskatin surullinen elämys, mutta hieno kuin mikä. Allegoriat ihmiselämän raskaaseen suohon toimivat, ja ns. hittolaisfaktori *) oli kova. Toimintaa tai tissejä elokuva ei tarjoa, mutta muuta pohdittavaa sentään.

Jos pakko olisi absoluuttisesti parempi leffa valita, niin sormeni osoittaisi JJ:n salamurhaa. Yuma viihdyttää, Jesse haastaa, mutta kummatkin toimivat kuin ulkovessa kuun valossa, dingon ulvoessa taustalla. Ja kirjoitin dingon tarkoituksella pienellä, viisastelija. Lisäksi tiedän, että dingot hengaavat Australiassa, ja olisi pitänyt puhua kojooteista, mutta tällöin olisimme missanneet mielikuvan Neumannista. Ja kukapa ei haluaisi Nipaa muistella.

*) “Hittolainen, tuollaistahan se elämä on. Mutta pakko on silti jaksaa.” Michael Clayton aiheuttaa myös tämän kategorian tuntemuksia.

One reply on “Samaan aikaan villissä lännessä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *